När Nelson Mandela besökte Sverige efter att han släppts från sitt fängelsestraff, så var Göran Bergström hans livvakt. Det var också Göran som ordnade fram den ryska mössa som Mandela önskade sig. Foto: Privat

Från Nelson Mandelas livvakt till kommunalråd i Strömsund – nu går Göran Bergström (S) i pension

Uppdaterad
Publicerad

Han överraskade många när han tog steget från polisrollen till att bli socialdemokratiskt kommunalråd i Strömsund. Men den 1 april går Göran Bergström (S) i pension – och han har onekligen en hel del att blicka tillbaka på.

En udda fågel har han allt varit. Både som polis och politiker. Och oavsett hur lång sändningstid man får på sig för att porträttera honom så blir det för kort. Men vi har i alla fall gjort ett försök.

– Vi gör inte det här så himla seriöst. Det måste bli humoristiskt, säger han när vi kliver in i hans lilla kommunalrådskontor.

Humorn sprudlar

Och just humorn blir svår att undvika när man intervjuar Göran Bergström (S). I klippen här intill berättar han till exempel om hur han ser på politiker och vilket knep hans mor tog till när han var liten, för att han inte skulle rymma.

– Att jag gav mig in i politiken berodde på att det då blev lättare att kunna påverka lagförslag, säger Göran Bergström (S).

Nu är det i och för sig riksdagen som stiftar lagar, men Göran var med och jobbade fram en lagändring när det gäller gränsöverskridande polissamarbete. Det hade han kämpat för länge som polis, men den politiska vägen gav ett annat resultat.

Vakt åt Nelson Mandela

Som polis hade Göran Bergström (S) de mest skiftande uppdrag. När han var på Säpo fick han till exempel hoppa in som livvakt åt Nelson Mandela.

I 16 år var han placerad utomlands, inom olika internationella organ. Det han i dag är mest stolt över var att han deltog i gripandet av en centralgestalt bakom folkmordet i Kambodja.

– Det som varit mest utvecklande för egen del var när jag jobbade i Kosovo med Finlands förre president Martti Ahtisaari. Han hade en fantastisk diplomatisk förmåga och vi bidrog helt klart till freden mellan Serbien och Kosovo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.