Frias från våldtäkt

Publicerad

Hovrätten friar en man i 20-årsåldern från misstankarna om våldtäkt, men mannen döms för grov kvinnofridskränkning. Hovrätten sänker tingsrättens dom på tre års fängelse till åtta månader.

En man i 20-årsåldern i ett samhälle utanför Östersund var vid flera tillfällen våldsam och hotfull mot sin sambo. Kvinnan hävdar att mannen också tvingat till sig sexuellt umgänge.

Hovrätten från nedre Norrland friar mannen från våldtäkt, som han tidigare dömts för i Östersunds tingsrätt. Hovrätten anser att kvinnans egen berättelse inte räcker, utan att det krävs stödbevisning för att fälla mannen, som även visat filmer där det framgår att kvinnan varit med på att de haft sex.

Hovrätten konstaterar att mannen gjort sig skyldig till misshandel i två fall, olaga hot och flera fall av ofredande. Gärningarna är tillsammans så allvarliga att mannen döms för grov kvinnofridskränkning. Men eftersom åtalet för våldtäkt ogillas kortas straffet från tre års fängelse till åtta månader. Även skadeståndet som mannen ska betala till kvinnan sänks från 180 000 kronor till 21 500 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer