Roger Strandberg fotograferade när branden bröt ut i Pålgård.

Fotografen: ”Granarna blev som facklor”

Uppdaterad
Publicerad

Först kom de mörka molnen, därefter blixtnedslagen och sedan utbröt skogsbränderna i Ragunda kommun. Men få förstod vidden. En av dem som först var på plats i Pålgård och insåg allvaret var en fotograf från Hammarstrand.

– Så fort en gran tog eld så exploderade den och blev som en fackla, det var otäckt att se, säger fotograf Roger Strandberg.

Hans bilder var bland de första som spreds från brandplatsen, bilder som fick många att inse brändernas enorma omfattning.

Det är den 13 juli när Roger Strandberg, fotograf från Hammarstrand, ser hur stora, kolsvarta åskmoln drar in över trakten. Därefter följer flera blixtnedslag, som orsakar bränder på flera håll, bland annat i Pålgård.

Dagen efter, den 14 juli, tar sig Roger Strandberg ut i skogen utanför Hammarstrand för att försöka få en uppfattning om brandläget. Han har med sig en kameran med ett 600 millimeters objektiv. Han åker bil runt Halån, som ligger på baksidan Snödberget, och får utsikt mot Pålgård.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Förstod allvaret

– Det var först när man kom på baksidan av berget som man förstod hur allvarligt det var, då brinner det för fullt på sluttningarna. Det brinner som tusan, men problemet är att det är så oländig terräng att det inte går att ta sig dit, säger frilansfotograf Roger Strandberg.

Helikoptrar kör då i skytteltrafik och vattenbombar området.

–  Helikoptrarna ser ut som små prickar och det ser inte ut som att det händer något. Elden gnager sig uppför berget och den ser ut att vara ostoppbar, säger fotograf Roger Strandberg.

”Känner sig otroligt liten”

Han minns fortfarande känslan att stå där och se skogsbränderna rasa.

– Vi kan bygga hus och mycket annat men när naturen sätter emot är det inte mycket vi kan göra. Man känner sig otroligt liten och maktlös mot naturens krafter.

Till en början fanns inga räddningsstyrkor att sätta in från marken för de arbetade för fullt på annat håll.

– Men även om man satt in 400 personer på marken hade det inte spelat någon roll, för när det brinner i en så brant bergssluttning då är det flyg som gäller.

Tall brinner långsammare

Roger Strandberg konstaterar också att det var tur att det var så mycket tall i den oländiga terrängen eftersom tall brinner så mycket långsammare än gran.

– Så fort en gran tog eld så exploderade den och blev som en fackla, det var otäckt att se.

Roger Strandberg tar bilder av det som sker den dagen, 14 juli, när branden i Pålgård tar sig på allvar. Skogsbränderna i Gävleborgs län har fått stor uppmärksamhet i medierna, och även några av skogsbränderna som härjar för fullt i länet, som i Stugun. Men att det brinner i Pålgård – och att det är en brand av stor omfattning – känner få på annat håll i länet ännu till.

– Det stod inget i medierna om branden i Pålgård så jag bestämde mig för att ta bilder och lägga ut dem på sociala medier, säger Roger Strandberg.

Stor uppmärksamhet

Efter att han gjort det – och efter att Jämtlands Räddningsjänstförbund också lagt ut hans bilder – får branden i Pålgård stor uppmärksamhet.

Några av Roger Strandbergs bilder från 14 juli kan du se i bildspelet ovan.

Branden i Pålgård utanför Hammarstrand i Ragunda kommun kom att bli den första av de riktigt stora bränderna i länet.

Släckningsarbetet genomfördes på ett fantastiskt sätt, konstaterar Roger Strandberg så här efteråt. Alla inblandade gjorde en otroligt bra insats. Frivilliga var snabbt på plats.

Positiv bymentalitet

– Det var bymentalitet på ett positivt sätt. Ganska fort hade man dragit igång frivilligarbete på hembygdsgården. Och folk kom från Östersund. Det var många som ville hjälpa till. Det stod bilar parkerade från bron ändå till ovanför brandstationen. Det var sjukt roligt att se att när det verkligen gällde då var det ingen som funderade, utan då tänkte alla ”nu kör vi”, säger Roger Strandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet