Att grilla korv ute i naturen är en populär friluftsaktivitet Foto: Gorm Kallestad/TT

Friluftsliv allt viktigare när man väljer bostadsort

Uppdaterad
Publicerad

Friluftsliv är en viktig faktor när man väljer var man vill bo. Det visar en nationella undersökning av svenska folkets friluftsvanor som genomförts av turismforskningscentret ETOUR vid Mittuniversitetet.

I enkätundersökningen svarade drygt 52 procent att tillgången till friluftsliv är viktig när man väljer var man ska bo. År 2007 uppgav knappt 40 procent att friluftslivet var en aspekt.

– I stort sett alla svenskar ägnar sig åt friluftsliv i någon form, säger Peter Fredman, professor vid turismforskningscentret ETOUR i Östersund i ett pressmeddelande.

Terränglöpning, paddling och yoga ökar

De drygt 7 700 personer som svarade på enkäten fick också tala om vad man gör för friluftsaktiviteter. Där kan man se att löpning i olika former, bad, paddling och yoga är aktiviteter som ökar, medan stavgång, solbad och trädgårdsarbete minskar.

Skillnad i inkomst och kön

Undersökningen visar också att de med högre inkomst i högre grad ägnar sig åt friluftsliv än de som har lägre inkomst. Kvinnor är också oftare ute i naturen än män.

Här kan du ladda ner och läsa hela undersökningen (extern länk)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.