Hållbart friluftsliv under lupp

Uppdaterad
Publicerad

Vilka effekter har egentligen friluftsliv och idrott på vår natur och miljö? Ja, den frågan ska nu ett fyraårigt forskningsprojekt på Mittuniversitetet borra i.

– Det behövs eftersom det finns en stor kunskapsbrist , säger forskaren Sandra Wall-Reinius.

Det är många som vill vara ute i naturen. Fjällvandring, mountainbike, ridning, terränglöpning... listan kan göras lång på sporter som lockar människor ut i skogar och fjäll. Men ju fler som beger sig ut, desto mer påverkas miljö och natur. Och nu ska alltså ett forskningsprojekt se vilka effekter detta har på miljön – och vad som behöver göras för att friluftsliv ska vara hållbart i längden.

– Vi vill skapa hållbara lösningar inom idrott och friluftsliv, säger Sandra Wall-Reinius och fortsätter:

– Det kan vara att hitta bättre material när det gäller utrustning till exempel. För det är en sektor med en stor omsättning på produkter och utrustning.

Olika områden ingår

Projektet kommer att göra studier i både glesbygd och i urbana områden. Göteborg, Västkusten, Stockholmsområdet och Jämtlandsfjällen är utpekade.

– I till exempel Jämtlandsfjällen har vi en ökad naturturism men det kan även innebära ökad konkurrens om vatten och mark och störningar och slitage.

Totalt 70 miljoner kronor

Mittuniversitetets turismforskningsprogram Etour ska leda forskningsprojektet. Sex andra universitet och högskolor är också med.

– Det är så klart en fjäder i hatten för Mittuniversitetet att vi ska leda detta, säger Sandra Wall-Reinius.

Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, har gått in i projektet med 56 miljoner kronor. Dessutom går även andra organisationer som Naturvårdsverket och Friluftsfrämjandet in med pengar. Totalt handlar det om 70 miljoner kronor.

I klippet ovan berättar Sandra Wall-Reinius mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.