Friskare av kultur

Uppdaterad
Publicerad

Kultur är hälsa. Det menar man i allafall i Åre kommun, där det nu startat ett projekt om kultur för äldre. Projektet har fått stöd av Statens Kulturråd och målet är friskare äldre.

I köket hos Inga-Britt Eriksson i Backen sjungs och spelas det. Kulturarbetaren Jörgen Vikström är på besök och även två av Inga-Britts grannar.

De träffas var tredje vecka för några timmars samvaro med sång, musik och berättelser i fokus.

– Det är ju jättetrevligt, säger Inga-Britt. Jag som inte kan ta mig här ifrån så lätt.

Jörgens besök är en del av den kultursatsning för äldre som Åre kommun gör. Den delen kallas ”Kulturen knackar på”. Det innebär att äldre som har hemtjänst får besök av en musikant och så bjuds närboende äldre in till träffarna. Många äldre har svårt att ta sig i väg på olika evenemang.

Nu har Åre kommun fått 800 000 kronor från Statens Kulturråd till projektet som kallas Skapande Hälsa. Förutom hembesöken så ska också de äldre på äldreboenden aktiveras i kultur.

– Där ska personalen utbildas i att leda olika kulturaktiviteter som dans, berättande och cirkus, berättar Clara Kempff som är projektledare. Till en början ska professionella konstnärer delta.

Den tredje delen i projektet kallas för ”Barnen knackar på” och där ska barngrupper besöka äldreboenden på orten för skapande aktiviteter.

Hemma hos Inga-Britt börjar sångstunden nå sitt slut. Om tre veckor ses de igen.

Flera grupper finns och än fler är på gång.

– Vi håller på att starta grupper överallt säger Jörgen Vikström, så under hösten träffas vi från Hallen ända upp till Handöl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer