SMS-livräddare kan vid en nödsituation i närheten få ett sms. Tjänsten beräknas kosta en miljon kronor per år om den införs i Dalarna. Foto: SVT

Frivilliga livräddare ska assistera räddningspersonal vid fall med plötsligt hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Via en app ska 112 engagera frivilliga livräddare om någon inom 500 meter får plötsligt hjärtstopp. Region Jämtland Härjedalen beslutade under onsdagen att ansluta sig till, den för länet, nya funktionen.

Personer som är utbildade inom hjärt- och lungräddning, HLR, kan registrera sig i en app och på så vis vara tillgänglig för att rädda liv. Genom appen kan 112 tillkalla registrerade HLR-kunniga som befinner sig max 500 meter från någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

I väntan på räddningspersonal

Uppgiften blir då att inleda livräddande insatser fram tills att personal från ambulans eller räddningstjänst kommer till platsen. Appen används redan i andra delar av Sverige och har enligt Region Jämtland Härjedalen 81 000 registrerade frivilliga livräddare.

Idé från medborgarförslag

Det var efter att Hälso- och sjukvårdsnämnden under onsdagen biföll två medborgarförslag som funktionen nu når till Jämtlands län. Systemet ägs och drivs av ett företag som är knutet till Karolinska Institutet i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.