Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annika Norlin, med rötterna i länet, var en av de författare som pratade om sitt författarskap. Foto: SVT Jämtland/Lena Samuelson

Annika Norlin på coronaanpassad Bokens dag i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Som alla andra arrangemang fick Bokens dag i Östersund i år coronaanpassas. 40 personer hade erbjudits biljetter för att på plats lyssna till fyra författare. Allt spelades in och visades sedan över nätet de kommande 24 timmarna.

Catarina Lundström berättade först om hur Bokens dag har sina rötter i Nazi-Tyskland efter att böcker av icke myndighetbehagliga författare brändes. Böckerna togs tillvara och hamnade till slut i Paris och därifrån växte traditionen Bokens dag fram.

Syftet i dag är förstås att uppmuntra till läsande.

De fyra författarna som framträdde i Östersund var Mark Levengood, Bodil Jönsson, Åsa Hellberg och Annika Norlin.

Vi hann med att växla några snabba ord med Annika Norlin, innan hon skulle upp på podiet. Hon har nyligen släppt sin första bok.

– Riktigt vad den handlar om kan jag inte beskriva. Men det är åtta noveller som beskriver fenomen som jag försökt undersöka, som bekräftelse och sorg, säger hon.

Du har ju tidigare fått en Grammis för ditt sångtextförfattande. Hur är skillnaden på att framställa sångtexter och litterära texter?

– Både när jag varit journalist och skrivit låttexter så har det gått ut på att hålla sig så kort som möjligt. Nu skulle jag helt plötsligt blomma ut och det är ett jättestort steg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer