Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här testar SVT:s reporter att sladda runt med två- respektive fyrhjulsdrift – se hur det gick och hör vad trafikläraren Lena Magnusson, som sitter bredvid, säger om körningen. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Fyrhjulsdrift ökar risken för olyckor på vinterväglag

Publicerad

Många föredrar fyrhjulsdrift på vinterväglag men faktum är att det ökar olycksrisken med 20-30 procent. Anledningen: Förare märker inte halkan lika tydligt.

Det vankas sportlovstider, en av de största resveckorna under året när mindre trafikerade vägar belastas hårdare än vanligt.

Folksam och Chalmers har med data från Trafikverket konstaterat att olycksrisken ökar med 20-30 procent om man kör fyrhjulsdrift, jämfört med tvåhjulsdrift på snöiga och isiga vägar, för man inte märker halkan lika tydligt och kör fortare. Studien baseras på 40 000 polisrapporterade olyckor.

Krockar i högre hastighet

Studierna visar också att fyrhjulsdrivna bilar krockar i upp till 10 procent högre hastighet än tvåhjulsdrivna.

– Kör man tvåhjulsdrift känner man när det är halt, men det gör man inte på samma sätt, säger Lena Magnusson, trafiklärare i Östersund.

Det gör att de olika biltyperna kräver olika körtekniker för att häva en sladd.

I klippet ovanför: Se när SVT:s reporter testar att få sladd med fyrhjulsdrift och tvåhjulsdrift på en halkbana i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du rattar för mycket”, trafikläraren läxar upp SVT-reportern. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.