Garbo-staty ska stå i Härjedalsskogarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer en nygjord staty av Greta Garbo att hissas ner med helikopter djupt in i Härjedalsskogarna, där man tror hon kommer att trivas som bäst.

Det var konsthallen Fotografiska i Stockholm som kom med idén om att tillverka en staty av skådespelaren Greta Garbo för att sedan ställa henne på en plats som är precis rätt för henne. Statyn kommer hissas ner i Härjedalsskogarna i dag.

Hissas ner med helikopter

När helikoptern lämnat av Greta Garbo i skogarna väster om Lillhärdal kommer hon att få stå där för evigt.

Konstnären heter Jón Leifsson, en islänning boende i Skåne och han berättar att han blev väldigt häpen när han först fick frågan. Däremot tycker han att det är ett spännande projekt då man ofta tänker att en staty ska stå på ett stort torg, men det här är helt tvärtom.

– Jag har verkligen fått bekanta mig med den här damen och när man läser på om henne så förstår man att hon var en sån som vill leva sitt eget liv. Så statyn passar sig verkligen bra i en liten skogsglänta någonstans, säger Jón Leifsson.

Jón har precis färdigställt statyn och första gången den kommer avtäckas är då den har sänkts ner i Härjedalsskogarna.

”Garbo gillade inte riktigt strålkastarljuset”

Just nu har Fotografiska en Greta Garbo-utställning och började i samband med det att fundera på hur man kunde uppmärksamma henne lite extra. Det var här hela idén om att hedra Garbos minne föddes och man bestämde sig för att avbilda en staty av henne.

Med människorna i projektet nöjde sig inte där, man började fundera på hur Garbo egentligen var som person. Garbo var blyg, tillbakadragen och tyckte inte riktigt om strålkastarljuset och därför ledde processen fram till att hon inte skulle placeras på ett torg mitt i en storstad. Men att stå mitt i lugnet, på en av de mest folktomma platserna i Sverige skulle passa perfekt.

Ännu mer passande är det att en plats i närheten av där Garbo kommer stå, kallas för ”Stockholm”.

Ingen skyltning

Det kommer inte finnas några beskrivningar över hur man hittar till Greta Garbo-statyn, utan det får den hugade i så fall ta tag i på egen hand.

– Det är ju ens arbete och då är det klart man vill att människor ska titta och beundra, säger konstnären Jón Leifsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer