Det planerade bostadsområdet men upp mot 1600 bostäder är stoppat tills vidare Foto: SVT / White Arkitekter

Gifter stoppar bostäder på Frösö Park

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade bostadsområdet på Frösö Park är stoppat tills vidare. Området är förorenat och måste saneras innan något kan göras.

Östersunds kommun köpte området för 10 miljoner kronor av Fortifikationsverket 2008.

När planprogrammet för de mellan 800 och 1600 bostäderna presenterades 2016 lät det som att det skulle gå snabbt att utveckla området inom gamla F4 till ett bostadsområde. Men nu har PFAS/PFOS hittats i marken, ett giftigt ämne som måste saneras.

Sanerar inte för bostäder

Fortifikationsverket har ett ansvar att sanera, men bara till användning för industrimark. I avtalet som skrevs när köpet gjordes står tydligt vad som gäller för saneringen. Här kan du ladda ner hela överlåtelseavtalet.pdf

Ska bostäder byggas kan ytterligare sanering krävas, och då får kommunen själv stå för kostnaderna.

Möte i november

Men Östersunds kommun vill förhandla om saken. I slutet av november har miljöchefen bjudit in bland andra Fortifikationsverket och Inspektören för Hälsa och miljö (enhet inom försvaret) till diskussioner om ansvar för saneringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer