Glaskonstnären Annika Weile från Duved har tillverkat priser till åkarna i alpina VM. Foto: SVT

Glasblåsare har gjort unika troféer till toppåkarna

Publicerad

Glaskonstnären Annika Weile från Duved har under hösten tillverkat och format över 100 snöbollsvaser som delas ut till åkarna i samband med prisutdelningarna på alpina VM.

Det är en omfattande process att göra varje snöbollsvas. Var och en blåses för hand och ska sedan kylas ner. Därefter ska botten slipas för att bli platt och etsningen ska göras för hand.

– Det är ju speciellt att få se de här stora stjärnorna ta emot något som jag har gjort, säger Annika Weile, glasblåsare.

Alpina VM 2019

Speciell design

Snöbollarna har en utsida täckt av vitt glas och en grå insida. Ett lager av klart glas täcker det grå glaset för att skapa en skuggeffekt. Ett hexagonalt mönster är ingraverat i glaset tillsammans med Åre 2019:s snöstjärna.

– När man får en sådan här uppgift så måste man tänka till och eftersom det var så många jag skulle göra så gällde det att hålla sig till en enkel form och att det ska vara lätt för åkarna att packa med sig hem, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM 2019

Mer i ämnet