Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrustade med utländska sedlar skickas barnen in för att handla något billigt, som glass eller godis. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

”Glassköparna” ännu ett mysterium för polisen i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Transaktionerna där barn kommer in i butiker i Östersund och handlar glass för stora utländska sedlar, är fortfarande ett mysterium för polisen. Växeln har sedan tagits om hand av en man som stått och väntat på barnen. Misstankarna lutar år någon form av penningtvätt.

På fredagen ska ett par barn i 8-årsåldern höras om hur det gick till när de förmåddes att gå ett ärende åt en okänd man.

– Vi vill försöka får reda på lite mer om hur det gick till, säger polisens utredare David Redin.

Trots att det finns ett 40-tal fall anmälda till polisen, så är det svårt att få handlare att låta sig intervjuas. Men en Ica-handlare har i alla fall ställt upp.

– Själv var jag inte på plats, men personalen berättar att det gått till precis som polisen beskrivit, säger Dan Hedin.

Möjligen hör också till saken att det i dagarna kommit en polisanmälan från en butik i Östersund. Den gäller vad man misstänker vara en falsk 50-eurosedel. Det är just 50-euro och norska 500-sedlar som förekommer hos glassköparna.

– Vi vet inte om den falska sedeln hör ihop med det andra, säger David Redin.

Om den gör det så är brottet uppenbart. I övrigt funderar polisen på om de pengar som växlas in blivit heta i Norge. Kanske genom stölder, kanske genom knarkaffärer. Genom att omvandla dem till svenska pengar så sopas spåren igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer