Glesbygdsapotek riskerar nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

FÖLLINGE Till sommaren slopas Apoteksmonopolet och många småföretagare kommer att börja driva apotek. I Föllinge är man rädd för att bli utan apotek nu när monopolet avsakffas.

Just nu förbereds en privatisering av hälften av landets 900 apotek. Regeringen menar att riskerna är små för att de små landsbygsapoteken läggs ned, bland annat för att lönsamma apotek ska säljas i klump med olönsamma. På sikt finns inga garantier för de mindre i glesbygden och apoteket Lokatten i Föllinge är ett sådant.

Margareta Åslund Karlsson är enhetschef för Hälsocentralen och säger att apoteket i Fölline är viktigt.

– Det blir nio mil extra för folk härifrån att hämta sin medicin i Krokom istället, säger hon. Och det räknas inte som sjukresa att hämta sin medicin.

Vilka apotek som ska säljas är inte klart än, men Rolf Lilja som är oppositionsråd i Krokoms kommun, är övertygad om att privatiseringen är dålig för servicen på landsbygden.

– Det går inte att tjäna pengar på apoteken i glesbygden. Med det här försvinner apoteken i Föllinge och Änge från kommunen. Frågan är om det ens blir kvar något i Krokom, säger Rolf Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.