Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grävmaskinisten Ando Jonsson reagerade direkt när det dök upp en stenformation i diket han grävde. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Grävmaskinistens intresse för arkeologi kan ha räddat fornlämning – möjlig järnåldersgrav hittad i Odensala

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av förra veckan upptäcktes vad som skulle kunna vara en järnåldersgrav i Odensala i Östersund.

Fyndet hade lätt kunnat missats eller förstörts, men grävmaskinisten Ando Jonssons intresse för arkeologi kan ha räddat den möjliga graven.

Vid en första anblick ser det bara ut som en samling stenar i ett dike, men det skulle kunna visa sig vara en grav från järnåldern. När stenarna dök upp alldeles i kanten av det dike som som grävmaskinisten Ando Jonsson höll på att gräva i slutet av förra veckan, så reagerade han dock direkt.

– Jag har jobbat mycket nere i Uppland och där stöter man på sånt här ganska ofta. Dessutom är jag väldigt intresserad av arkeologi, så jag reagerade direkt, berättar Ando.

Möjlig järnåldersgrav

Arbetet stoppades och man kontaktade Länsstyrelsen som nu tittat på fyndet.

– Det som väcker mitt intresse är den välvda formen på konstruktionen, samt att alla stenar är i princip lika stora. Även om vi bara ser en liten del så skulle det kunna vara en grav från järnåldern, men vi behöver utreda mer. Det säger Björn Oskarsson, arkeolog på Länsstyrelsen i Jämtland.

Länsstyrelsens arkeolog, Björn Oskarsson, granskar fyndet i Odensala. Foto: Fredrik Lundmar, SVT

Det har hittas gravar tidigare i samma område, men eftersom marken använts för jordbruk under så lång tid så skulle stenkonstruktionen också kunna vara ett odlingsröse.

– Vi ser ibland att man att man slängt stenar ovanpå gamla gravar när man rensat åkrar, för att man inte förstått att det varit en grav där. Så det skulle kunna vara både en odlingsröse och en grav under, säger Björn Oskarsson.

Det är lite för sent på säsongen för att kunna undersöka vidare just nu och därför kommer stenkonstruktionen försiktigt täckas över igen. Efter vintern räknar man dock med att kunna göra en större undersökning med hjälp av Jamtlis arkeologer.

Se mer från fyndet i Odensala i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.