Grovt jaktbrott misstänks i Krokom – olagliga saxfällor hittade

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder ett misstänkt grovt jaktbrott efter det att två oillåtna fällor avsedd för fredat vilt hittats i Krokoms kommun.

– Vi har haft tekniker på plats som gjort en undersökning av fyndplatsen, säger förundersökningsledare Agnetha Brovinius vid polisen.

Det var en skidåkare som häromdagen upptäckte fällorna i ett ensligt beläget område i Krokoms kommun.

Enligt uppgifter till SVT är fällorna ifråga två stycken saxar av metall, som suttit fast i en kedja. Om det rör sig om gamla björnsaxar eller mindre saxar är oklart i nuläget. Men saxarna var agnade med ett bete och de låg gömda under gransris. I en av fällorna satt samtidigt en kråka fast, som fortfarande levde vid upptäckten.

– Vi har beordrat att fällorna ska tas i beslag, platsen ska märkas ut och fler fotografier ska tas, säger Agnetha Brovinius på fredagen.

Kan ha varit avsedd för björn

Ärendet har nu överlämnats till åkIagare och rubriceras som misstänkt grovt jaktbrott.

– Misstanken gäller grovt brott eftersom det rör sig om en otillåten jaktmetod, som är särskilt plågsam och dessutom tycks ha varit avsedd för björn och andra stora rovdjur som är särskilt skyddsvärt vilt, säger Agnetha Brovinius vid polisen.

Björn och andra stora rovdjur är fridlysta och får endast jagas under strikt kontrollerade former, enligt jaktlagstiftningen.

I nuläget finns ingen misstänkt för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.