Grunden lagd för observatoriet

Uppdaterad
Publicerad

GÄDDEDE Betongen flögs upp med helikopter till det som ska bli ett av Sveriges största rymdobservatorier. I oktober står det klart.

– Det känns overkligt, säger Lars-Gunnar Holgersson, byggansvarig för observatoriet till SVT Mittnytt.

Det här blir grunden till en ny fas för Gäddede i nordvästligaste Jämtland. Här på toppen av Brännklumpen står snart ett av Sveriges största rymdobservatorier. Öppet för hela världen:

– Hit kan privatpersoner, forskare och studenter från hela världen komma och titta ut i rymden, säger Lars-Gunnar Holgersson.

I flera år har det planerats. Finansieringen har varit den stora stötestenen. Vem vågar satsa på ett rymdobservatorium här, alldeles vid norska gränsen? Men i tack vare EU, kommunen och andra finansiärer fick man ihop de knappa 3 miljoner som krävs.

Det är mörkret här uppe i fjällvärlden som lockar. Här finns inte mycket ljus som förorenar natthimlen. I oktober är det klart och Lars-Gunnar kommer själv att blicka ut i rymden:

– Ja, det är klart. Det finns mycket där ute som man inte hade nån aning om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.