Foto: SVT

Gruvbolag vill ändra beslut

Uppdaterad
Publicerad

Om det inte blir en gruva i Stekenjokk kan det påverka hela gruvbranschen i norra Sverige. Det menar Vilhelmina Mineral som försöker övertyga regeringen att tillåta en gruva trots att bergsstaten sagt nej.

Det var i vintras som Bergsstaten för första gången någonsin sa nej till att öppna en gruva med hänvisning till rennäringen.

Och det här kan få konsekvenser för all exploatering i norra Sverige. Det menar Vilhelmina mineral i sin överklagan till regeringen.

– Vi tycker det är helt orimligt, all erfarenhet från tidigare gruvverksamhet i Stekejokk på -70 och 80-talet visar att rennäring och gruva kunde samexistera då, säger Peter Hjorth, styrelseordförande för Vilhelmina mineral.

Det pågår ett intensivt lobbyarbete mot regeringen för att gruvan ska få tillstånd trots att bergsstaten sagt nej. Region Västerbotten har skrivit för att visa sitt stöd vilket även företagarna i Västerbotten gjort. Och ett stort antal företag i Vilhelminatrakten har via Visit vilhelmina vädjat till regeringen att se på dom samhällsekonomiska effekterna en gruva skulle ge till glesbygden. Aktörerna har också begärt ett möte med näringsdepartementet för att utveckla sina argument.

– Den här möjligheten är alldeles för viktig för att administrera bort och vi ska visa att det går att anpassa vår verksamhet så att den inte stör rennäringen för mycket, säger Peter Hjorth.

En av anpassningarna Peter Hjorth menar är att bolaget nu erbjuder sig att begränsa gruvverksamheten under rennäringens mest kritiska period. Företaget har också sagt att om ska ersätta renägarna ekonomiskt för merarbete och betesförlust samt att Vilhelmina Mineral vill stödja inventeringen av samiska fornminnen och ett upprättande av ett samiskt kulturcenter.

Bergsstaten har dock inte ändrat uppfattning. Myndigheten menar att bolagets åtgärder inte är tillräckliga och vidhåller sitt beslut att inte ge bearbetningskoncession i Stekenjokk. Samtidigt påpekar Bergmästaren att det här inte får konsekvenser för övrig gruvnäring.

– Varje beslut är unikt i sig, det här säger ingenting om hur vi kommer besluta nästa gång det är en avvägning mellan rennäringoch gruva, säger Bergmästare Åsa Persson.

Hur tänker du då?

– Det är olika förutsättningar i varje fall. Det som är unikt här är att det är riksintresse för rennäring i hela koncessionsområdet.

Svt har också varit i kontakt med Vilhelmina södra sameby Men ordförande Tomas Nejne har inte sett skrivelserna till regeringen och kan ännu inte kommentera vad han tycker om Vilhelmina Minerals förslag att minimera gruvverksamheten under renäringens kritiska perioder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.