Grytans asylboende gör storvinst

Uppdaterad
Publicerad

I en undersökning som SVT har gjort kommer Grytan Invest på en femteplats bland de asylboenden som går med mest vinst.

– Vi har precis byggt klart en liten vårdcentral, håller på att bygga två nya lekplatser, har installerat internet. Och idag ordnar vi en grilldag med musik. Det är inget som vi behöver, men sådant vi som jobbar här vill ha här och göra här.

Lars Persson är vd på Grytan Invest som sedan några år sedan driver asylboendet i Grytan. Då, när det öppnade, fanns inte mycket mer än en före detta militär anläggning. Idag har anläggningen 30 anställda varav 17 arbetar under Grytan Invest. De anställda tar hand om de runt 250 asylsökande som bor där.

I en undersökning som SVT har gjort kommer Grytan Invest på en femteplats bland de asylboenden som går med mest vinst. Grytan Invest får 350 kronor per person och dygn vilket även är taket för hur mycket staten betalar ut. Hur mycket ett asylboende vill ha bestämmer de själva. Generellt sett i upphandlingen av asylboenden så placeras människor på de boenden som är billigast först, att lägga sig högt prismässigt är alltså ett vågspel. Men för Grytans del har det alltså gått bra. Var tredje krona som Grytan Invest får för sina asylboende är en ren vinst.

– Jag har egentligen ingen kommentar till det, säger Lars Persson. Vilket företag hade velat driva den här verksamheten annars? Förra sommaren hade vi som lägst 31 boende här och då pratade jag med min personal om att vi riskerade uppsägningar. Men sedan har det vänt. Jag har ansvar för 30 anställda och med de avtal med Migrationsverket som säger att de kan säga upp oss med två veckors varsel och som dessutom förlängs med en veckas varsel måste jag ha en buffert.

Lars Persson menar också att den dag asylboendet i Grytan upphör återstår omfattande renovering av anläggningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.