Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gymnasieeleverna Tyra Nordvall och Liv Sandell Jonsson berätta om deras ”klamydia-projekt”. Foto: Lukas Johansson/SVT

Gymnasieelever i Östersund vill få fler att testa sig för könsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Fler borde testa sig och använda kondom. Det tycker gymnasieeleverna Liv Sandell Jonsson och Tyra Nordvall i Östersund som i ett skolprojekt gjort affischer med olika budskap för att minska klamydian i länet.

Jämtland är det län i Sverige som har flest antal klamydiafall räknat utifrån befolkningsmängd. Men det vill elever på Jämtlands gymnasium ändra på.

Liv Sandell Jonsson och Tyra Nordvall går sista året på Samhällprogrammet och har under sitt sista år gått en valbar kurs med praktisk inriktning där de fått möjlighet att jobba med frågor om sex och samlevnad – för säkrare sex.

Kondomer och test efter oskyddat sex

En del i kursen har varit att ta fram affischer som ska sprida ordet om vikten av att använda kondom och att testa sig om man haft oskyddat sex. Syftet har även varit att det ska bli mindre tabu att prata om sex.

– Det är lite skambelagt att prata om, därför är det bra att vi unga visar att det inte är så farligt att prata om, säger Tyra Nordvall.

”Visste du att varje dag smittas en ungdom i länet av klamydia?” – så står det på en av tre affischer som eleverna har gjort.

Se Liv och Tyra berätta om sina affischer och vad de fått för reaktioner från kompisar.

Klamydia

2022 upptäcktes 507 fall av klamydiainfektion i Jämtland.

Det var flest fall sett till befolkningsmängd i hela Sverige.

De flesta får inga symtom när de har fått klamydia.

Symtom som kan uppstå är att det: svider när du kissar, flytningar från underlivet eller urinröret, blödningar mellan menstruationer eller smärta i pungen eller nedre delen av magen.

Om det inte behandlas i tid kan klamydia leda till sterilitet.

Klamydiainfektioner behandlas med antibiotika.

All behandling för klamydia är alltid gratis.

Källa: Folkhälsomyndigheten och 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.