Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det svåraste med att jobba med en lie? Hör Kristofer Holmsten berätta i klippet. Foto: Fredrik Eliasson/ SVT

Kristofer i Dvärsätt lär ut konsten om lieslåtter: ”Vi ska värna mer om naturen”

Uppdaterad
Publicerad

På sin gård hemma i Dvärsätt förenar Kristofer Holmsten nytta med nöje när han bjuder in till att träna på lieslåtter. Tillsammans slår de en äng på hans gård i ett mångårigt projekt där han ska återställa den biologiska mångfalden.

De kommer med olika förkunskaper kring hur man använder en lie. Hur man slipar bladet eller ”knackar” det för att få till skärpan – metoden varierar med vilken typ av stål bladet är tillverkad av.

– Någon sade att det handlar om 90 procent material och tio procent teknik när man arbetat med lieslåtter, säger Kristofer Holmgren.

Jobbar som naturvårdsbiolog

Till vardags jobbar han som naturvårdsbiolog på Länsstyrelsen. På vintern för två år sedan flyttade han och frun till en liten gård i Dvärsätt. När snön tinade bort uppenbarade sig en liten äng mellan husen på gården, vilket innebar ett givet projekt för en biolog. De senaste åren menar Kristofer att den slagits med maskin, vilket inte är optimalt för den biologiska mångfalden.

– När man slår med lie gynnas de mindre arterna, annars är det mer de starkväxande arterna som gräs och tistlar som gynnas, säger han.

Nu samlas likasinnade och lär av varandra på Kristofers gård samtidigt som de slår hans äng som han hoppas ha återställt till att ha en god biologisk mångfald inom några år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.