Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför valde han att byta namn – och kändes det tråkigt att behöva göra det? Hör Mattias Rumni berätta i videon. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Mattias i Strömsund bytte namn för att passa in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Rumni hade tidigare ett arabisktklingade för- och efternamn. Han bytte till sitt nuvarande namn för att inte riskera att få sämre förutsättningar än andra svenskar på arbetsmarknaden.

Det finns flera undersökningar som pekar på det faktum att personer med utländska namn har svårare att till exempel bli kallade till jobbintervjuer – även om de är kvalificerade för jobbet. En som läst på om detta är Mattias Rumni i Strömsund, som också känt att hans tidigare namn förmodligen har varit till nackdel för honom och att han i vissa fall blivit bortprioriterad.

– Ja, jag har känt det, men jag har inga bevis för att det är så. Men för att undkomma det problemet så bytte jag namn.

Nöjd med nya namnet

När Mattias Rumni kom till Sverige år 2014, som flykting från Syrien, hade han ett helt annat för- och efternamn. Men han tycker inte att det är en stor uppoffring han gjort.

– Ett namn är ju bara som en adress. Och jag tycker att jag lyckades hitta på ett namn som inte sticker ut alltför mycket. Jag är nöjd.

Hör mer i videon ovan om varför Mattias valde att byta namn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer