Här är den nyfödda myskoxkalven

Uppdaterad
Publicerad

En myskoxkalv har fötts på Härjedalens Myskoxcentrum i Tännäs. Den har inte fått något namn än och det är oklart vad den har för kön, men den mår bra.

– Den har stångats lite mot en kvist, så det verkar vara en livlig krabat, säger guiden Ida Näslund.

I går födde myskoxkon Naessa en kalv. Pappa till kalven är tjuren Kompis.

Födseln gick bra, även om mamman är trött.

– Hon är lite medtagen och har suttit och vilat under en gran, säger Ida Näslund.

Inte fått något namn

Nu ska den lilla kalven dia i ungefär fem månader. Än så länge har inte kön på kalven bestämts – det kan ta någon vecka – och därmed har den inte heller fått något namn.

– Vi brukar ta hjälp av besökarna eller låta våra följare bestämma.

Och snart kan det komma en till kalv. Kon Helga väntas också föda snart.

– Det är ett riktigt vårtecken, säger Ida Näslund.

Myskoxen är ett av de sista levande urtidsdjuren och lever i flock. En fullvuxen myskoxe kan bli drygt två meter lång och väga uppemot 500 kilo.

Myskoxen

Myskoxens latinska namn är Ovibos moschatus. Ovibos kommer från ovis (får) och bos (oxe). Inuiterna kallar myskoxen Umingmak – ”Den skäggige”. 

Myskoxen blir 200-250 cm lång, 130-165 cm hög och väger 250-500 kg (hanar i fångenskap upp till 650 kg) och blir könsmogna vid tre-fyra års ålder. Under parningstiden avsöndrar hanarna ett myskdoftande sekret från ögonkörtlarna. Kalven föds oftast i maj månad och väger då ca 7kg.  

På våren fäller djuren den under vintern så värmande bottenullen. En vuxen myskoxe kan fälla 2,5 kg bottenull. Ullen kallas för quivit, den värderas mycket högt och är den mest finfibriga ull som finns. 

Källa: Nationalencyklopedin, Myskoxcentrum  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.