Här byggs nya kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Den 17:e juli 2015 brann föreningshuset i Hackås ner till grunden. Idag, ett drygt år senare, börjar det nya huset ta form.

– Jag känner en ganska stor tillfredställelse. Nu kan man ju börja skönja hur det nya huset kommer att se ut. Vi kan inte återskapa det gamla föreningshuset med dess själ, men däremot kommer möjligheterna att bedriva kulturell verksamhet vara betydligt bättre i det nya huset. Man skulle kunna säga att det här blir mer ett kulturhus, säger Bo Karlsson, ordförande i Hackås föreningshus.

Glada över nya huset

Målet är att det nya föreningshuset ska kunna börja användas i mitten av nästa sommar, och just nu ligger man långt före i tidsschemat.

Man skulle kanske kunna tänka sig att det skulle finnas mycket åsikter om utseendet på det nya föreningshuset, men de bybor vi pratade med tycks vara odelat positiva.

– Det är en stor glädje att se det nya huset. Det gör ingenting att det inte ser ut som det gamla föreningshuset. Man måste ju hänga med i tiden, man kan ju inte stoppa utvecklingen, tycker Björn Östlund, boende i Hackås.

– Jag känner glädje över att det nu byggs ett nytt hus. Det blir en samlingspunkt där man träffas och har roligt, säger Lena Svanberg, boende i Hackås.

Foto: SVT

– Jag hoppas att det livar upp byn igen, för det har ju varit lite dött sedan det brann ner. Föreningshuset var ju den samlingspunkten som fanns för kvällskurser, teater, skolevenemang och sånt. Att det ser annorlunda ut på utsidan än det gamla huset spelar inte så stor roll, det viktiga är ju det som händer där inne, säger Tomas Andersson, boende i Hackås.

Försäkringspengar

Att man kan bygga upp huset igen möjliggörs till stora delar av de försäkringspengar föreningen fick ut av de gamla huset, närmare bestämt 20 miljoner. Men de nya huset blir endast en våning jämfört med förra som var tre, och de blir hela 250 kvadratmeter mindre men mer anpassad för de verksamheter som kommer att bedrivas i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.