Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, förklarar det problematiska i att kommunen agerar bank. Foto: Sara Leijman/SVT

”Här har kommunen klivit över gränsen för vad som är tillåtet”

Uppdaterad
Publicerad

Att en kommun ger ett lån till en privat näringsidkare strider mot kommunallagen. Det säger Olle Lundin som är professor i förvaltningssrätt.

– Här skulle jag nog säga att kommunen klivit över gränsen för vad som är tillåtet, säger han.

Att en kommun köper och säljer fastigheter är inget konstigt. Däremot är det inte okej att låna ut pengar till en privat näringsidkare. Det säger Olle Lundin som är professor vid Uppsala universitet.

– Det där skulle jag nog säga är en otillåten bankverksamhet som inte är förenlig med kommunallagen, säger han när SVT ringer upp och berättar om Åre kommuns lån. 

Har du hört om något sådant här förut?

– Nej, inte så här väldigt tydligt. Jag har hört om grumliga fastighetsaffärer, de står ju som spön i backen. Men det här blir så väldigt knepigt att de behöver helt enkelt ha loss cash, eller snarare slippa betala cash, och då reglerar kommunen det åt dem, säger han och fortsätter:

 – Nej, det här var nog en ganska ovanlig affär i den kommunala sektorn.

”Måste följa kommunallagen”

Åres kommunalråd menar att bolaget får betala ränta och att de därmed inte ser några problem med att kommunen ger ett lån. Men Olle Lundin är av annan åsikt.

– Jag är nog benägen att säga att det här bryter mot den kommunala kompetensen likväl. Man kan inte baka in vilka villkor som helst i en affär och säga att det är bara en affär. Man måste nog följa kommunallagen iallafall, säger han.

Enligt kommunallagen får en kommun inte stödja en enskild näringsidkare.

– Man får ge allmänt stöd mot det lokala näringslivet och stödja till exempel företagsparker och liknande, men att stödja enskilda företag är inte okej, säger Olle Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.