Foto: SVT

Här kan man ta taxi gratis till vallokalen

Uppdaterad
Publicerad

I Härjedalen ordnar kommunen taxi åt dem som inte själva kan ta sig till vallokalen på valdagen.

– Vi brukar ha den här servicen, men det är få som utnyttjar den, säger Lars-Gunnar Nordlander (S) som är ordförande i valnämnden i Härjedalen.

Vid valet 2014 fanns det tio vallokaler öppna på valdagen i Härjedalens kommun, i år har antalet halverats då valkretsarna har gjorts om.

Det innebär att flera har fått längre till sin vallokal, men om detta i sin tur innebär att fler kommer att utnyttja taxierbjudandet återstår att se.

Ingen efterfrågan

Även Ragunda kommun erbjöd tidigare väljare att åka taxi till vallokalen på valdagen om dom inte kunde ta sig dit själva.

– Men det var ingen efterfrågan. Men skulle någon höra av sig och ha problem att ta sig till vallokalen så kommer vi att lösa det på något sätt, säger säger Jim Salomonsson (S), valnämndens ordförande.

Finns andra möjligheter

Även i Strömsund har man haft taxiservice på valdagen.

– Det var för länge sedan, det fanns ingen efterfrågan och nu finns det ju så många möjligheter för att rösta, säger Lena Haglund som är valnämndens sekreterare i Strömsund.

Det finns mycket riktigt många olika sätt att rösta. I onsdags startade förtidsröstningen. Sådana lokaler finns i de flesta byar, adresser och öppettider finns på val.se.

Nytt med resande röstmottagare

Man kan också rösta med bud, både förtidsrösta och rösta på valdagen. Då måste det också finnas ett vittne som kan intyga att det är den valberättigade som lagt rösten i kuvertet innan budet tar det till vallokalen.

Från och med det här valet ska det också finnas ambulerande röstmottagare i kommunerna. Om man är sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning och därför inte kan ta sig till vallokalen, kan man be att röstmottagarna kommer hem till en.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet