Se här när Svarthålet Racing från Jämtland kommer upp i 250 km/h under Speed weekend på Storsjön i Årsunda. Foto: Svarthålet RacingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här kör jämtarna 250 km/h på jetdriven skoter

Publicerad

Tre motorgrabbar från Jämtland har slagit nytt inofficiellt rekord med jetskoter. De nådde en högsta hastighet på 251 kilometer i timmen under Speed weekend i Årsunda i Sandviken.
– Det är kul att köra fort som sjutton under kontrollerade former, säger Linus Nilsson.

Snabbast i år i klassen jet-drivet fordon under ”Speed weekend on ice 2018”.var teamet i Svarthålet Racing: Jämtarna Linus och Jim Nilsson från Halabacken i Mattmar och Lars-Erik Björkman från Svarthålsbyn i Bispgården.

Hemmagjord skoter

Skotern som de använde har de byggt själva och utvecklat sedan de senaste sju-åtta åren. Det är ett unikt fordon med en så kallad pulsjetmotor.

– Det är inte mycket skoter kvar faktiskt för vi har byggt ett nytt chassi till den. Men vi kallar den jetskoter för den ser ut som en skoter, men det är nog bara skidorna fram som faktiskt är från en skoter. Resten har vi byggt, säger Linus Nilsson.

Nytt personbästa på 251 km/h

De började för cirka nio år sedan och sedan dess har det gått fortare och fortare och i helgen slog de personligt rekord då de nådde en medelhastighet på 245 kilometer i timmen med en topphastighet på 251 kilometer i timmen. Tidigare var deras bästa resultat 240 kilometer i timmen.

– Vi knäckte gamla rekordet och såg dessutom att skotern var hel. Vi har aldrig varit på den där tävlingen utan att något inte har gått sönder så vi har med oss i princip hela verkstaden och kan mecka vid depån.

”Kamp att hålla sig kvar på banan”

Det är också viktigt att vara medveten om vilka risker som finns med det här intresset och förarna får skriva på en tävlingslicens för att delta. Det görs också en generell besiktning för att se att det finns ett fungerande nödstopp till exempel. De kontrollerar också att tävlande har skyddskläder och en hjälm som håller.

– Det allvarligaste som skulle kunna hända är att man kör av banan. Den är cirka 30 meter bred och är vi uppe i 250 kilometer i timmen åker vi en kilometer på 15 sekunder och då känns banan ännu smalare. Hela kampen är på något sätt att vara kvar på banan.

Speed weekend on ice

Visa

För cirka tio år sedan startade organisationen Landracing ”Speed weekend on ice”. En tävling där motorentusiaster samlas och tävlar i vem som kan köra snabbast med ett fordon på en plogad isbana. Det finns 40 olika tävlingsklasser med alla möjliga fordon.

De har 1,5 kilometer på sig att ta sats och sen mäts medelhastigheten på en kilometer. Det mäts i så kallad flygande kilometer, tid in i kilometern och tid ut ur kilometern och sedan snitthastigheten på det.

Det officiella världsrekordet för snöskoter ligger på 277.13 kilometer i timmen och gjordes på sjön Nippising i Ontario, kanada 13 mars 2004.

Källa: Landracing, Guinness världsrekord

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer