Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kanotisternas egen mobilfilm när de räddar älgkalven ur vattnet i Nordhallen i Åre kommun och hör en av dem, Sven Wirén, berätta om räddningen. Foto: Sven Wirén

Här räddas älgkalven ur vattnet av kanotister i Nordhallen i Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och naturen börjar vakna till liv. Snart föds nya ungar, men det är inte alltid lätt att vara liten i skogen.

För en liten älgkalv kan en å vara ett oöverstigligt hinder – men ibland dyker oväntad hjälp upp.

Som för älgkalven i Nordhallen i Åre kommun som räddades ur vattnet av förbipasserande kanotister.

Snart drar den tv-sända Stora älgvandringen igång på SVT och om ett par månader är det dags för nya älgkalvar att se dagens ljus.

Men den första tiden kan vara tuff för nyfödda i naturen. Många stryker med. Andra klara sig med nöd och näppe. Somliga klarar sig på oväntade sätt.

Det var i juni ifjol som Sven Wirén, från Rännberg, var ute och paddlade kanot med sonen och hans kompis, när de plötsligt fick syn på en älgkalv. Den låg i en bäck och kunde inte ta sig upp, sannolikt hade den blivit fast när de försökt korsa vattnet tillsammans med mamma älgkon.

Sven Wirén och barnen bestämde sig för att gripa in.

Se hur räddningsarbetet gick till, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.