Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Naturbevakaren Dan Persson kontrollerar en skjuten björn vid besiktningsstationen i Risselås, strax utanför Strömsund. Vi varnar känsliga tittare för bilderna i videon. Foto: Maria Harning, SVT

Här ska björnarna besiktigas

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes licensjakten på björn och i Jämtlands län får 200 björnar skjutas. Alla björnar ska besiktigas av Länsstyrelsen och nytt för i år är att två besiktningsstationer har inrättats.

En av stationerna finns i Risselås strax utanför Strömsund. Där har Länsstyrelsens naturbevakare satt upp datorer och skrivare och har lådor fulla med provtagningskit.

– Tanken är ju att jägarna kommer hit med björnarna för besiktning, säger Dan Persson, naturbevakare vid Länsstyrelsen i Jämtland.

Tidigare år har naturbevakarna åkt ut och besiktigat björnarna på plats där de skjutits, men det har ofta inneburit mycket arbete för dem.

– Ja, det har kunnat bli väldigt mycket åkande och sena nätter, säger Dan Persson.

I klippet berättar han mer om vad de gör när en björn besiktigas, och varför. Vi vill varna känsliga tittare för bilderna.

Jakten pågår från den 21 augusti till som längst den 15 oktober.

Under premärdagen den 21 augusti rapporterades 16 björnar fällda.

Källa: Länsstyrelsen i Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer