Det finns ännu så länge inte så mycket att se på den plats i Kall fiskodlingen ska ligga. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Här ska länets första RAS-odling för fisk ligga

Uppdaterad
Publicerad

I byn Kall i Åre kommun planeras för vad som skulle kunna bli en allt vanligare metod för att odla fisk i framtiden, en landbaserad så kallad RAS-anläggning.

Det är företaget Cold Lake AB som fått tillstånd att bygga en odling med den teknik som kallas RAS (recirkulerande akvakultursystem). Det är ännu så länge ganska ovanligt i Sverige med RAS-anläggningar och odlingen i Kall kommer bli den första i Jämtlands län.

Anläggningen beräknas står klar någon gång under 2023 och har tillstånd för 4000 tons produktion av främst röding.

– Såklart är det nog Sverige som blir vår största marknad, men vi ser jättestor potential i övriga europa. Det säger Jens Nilsson, vd för Cold Lake.

Mindre utsläpp men dyrare

Metoden med landbaserade RAS-anläggningar har stora miljömässiga fördelar när det kommer till utsläpp av näringsämnen, speciellt i jämförelse med odling i öppna kassar, men är i gengäld betydligt dyrare att bygga.

En annan negativ aspekt är den ganska höga energiåtgång som krävs för att driva en RAS-anläggning. En ökad investerings- och driftkostnad skulle dessutom kunna resultera i dyrare fisk för konsumenterna, men i Kall tror man det delvis kan uppvägas av en bättre och jämnare tillväxt på fisken som RAS-tekniken möjliggör.

– Tittar man på de utsläpp som finns och hela problematiken med klimatförändringar, så tror vi att det här är något alla måste förhålla sig till i framtiden, säger Jens Nilsson.

Hör mer om odlingen i Kall och vilka fördelar företaget ser med RAS-metoden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.