Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Tholén är projektledare för rötgasanläggningen som ska byggas på Gräfsåsen. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Här ska Jämtland Härjedalens matavfall bli till biogas och gödsel

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en vecka sedan togs det sista beslutet i förverkligandet av en gemensam rötgasanläggning för länets kommuner. Anläggningen ska producera biogödsel och fordonsgas av insamlat matavfall.

Östersunds kommun har tidigare haft planer på en anläggning för att göra biogas av matavfall tillsammans med Sundsvall och Hudiksvall, men efter en segdragen process gick de planerna i stöpet 2018. Nu har alltså kommunerna i Jämtlands län beslutat att tillsammans bygga en rötgasanläggning vid Gräfsåsens avfallsanläggning strax utanför Östersund.

Kommer kosta 280 miljoner

Anläggningen beräknas kosta cirka 280 miljoner kronor att bygga, men av det kommer 122 miljoner från Naturvårdsverkets investeringsfond Klimatklivet.

– Vi kommer ta emot cirka 10 000 ton matavfall från hela länet i anläggningen. Österund står då för ungefär 4,5 tusen ton och länets övriga kommuner för resten, säger Peter Tholén som är projektledare för anläggningen.

Ska stå klar till 2025

Östersunds kommun kommer att vara överlägsen majoritetsägare i det bolag som ska bildas för att bygga anläggningen som ska stå klar till 2025. Samtliga kommuner i länet ska leverera in sitt matavfall som sedan rötas till fordonsgas, som antagligen främst kommer användas till bussar, men även kravmärkt biogödsel.

– En anläggning av det här slaget är kanske inte någon kassa-ko direkt, men det är bra klimatnytta. Det är en bra investering för länet att ta tillvara på den energi som finns i matavfallet, samt att det gör oss självförsörjande på biogödsel och bränsle, säger Peter Tholén.

Se mer om anläggningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.