Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mats Ainegren på Mittuniversitetets avdelning Sports Tech testar rullmotsåndet i alla skidor som ska användas under rullskidskytte-SM i Sollefteå. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Här testas rullskidorna som ska användas på rullskidskytte-SM i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

När SM i rullskidskytte avgörs i helgen i Sollefteå vill arrangören att tävlingarna ska avgöras av åkarnas prestationer – inte materialet. Man har därför anlitat Mittuniversitetet i Östersund för att se till att alla skidor är så lika varandra som möjligt.

På Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitetet i Östersund står Mats Ainegren, universitetslektor i sportteknologi, och testar hjul för hjul på de rullskidor som ska användas under rullskidskytte-SM i Sollefteå.

Till sin hjälp har han en specialbyggd maskin som väldigt exakt kan mäta vilket rullmotstånd som varje hjul har. Ytterligheterna, de som rullar för lätt eller för tungt, kommer sållas bort.

– De är faktiskt lite överraskande små variationer totalt sett bland de skidor vi testat så här långt, men det är ändå skillnader på upp emot 25 procent mellan de hjul som rullar lättast och de som rullar tyngst, säger Mats Ainegren.

Ska inte avgöras av materialet

Vintertid satsas enorma resurser inom skidskytte och längdskidåkning på att se till att åkarna har bästa möjliga skidor till tävling. Skillnaden på om man träffat rätt eller fel i vallningen kan innebära många placeringar.

Arrangören i Sollefteå vill dock att tävlingarna ska handla om åkarnas prestationer, inte vem som har bäst skidor på fötterna. Man kommer därför tillhandahålla de skidor som testats i Östersund till alla tävlande under helgen, allt för att det ska bli så rättvist som möjligt.

– Vi kommer fortsätta testa fler fabrikat, för att se om man kan få till någon form av klassificering för rullskidor. Allt fler arrangörer, även internationellt, efterfrågar någon form av regelverk för rullskidor. Man vill helt enkelt inte att det ska bli samma hets som med vallningen vintertid, säger Mats Ainegren.

SVT Nyheter Jämtland besökte Sports Tech Research Centre under testandet av rullskidorna. Se mer i klippet ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer