Hård kritik mot kriminalvården

Publicerad

HÄRNÖSAND/ÖSTERSUND Bjudresor till USA och upprepade brott mot upphandlingsreglerna. Nu kan Mittnytt presentera nya uppgifter om mutskandalen inom kriminalvården.

Nu kommer nya uppgifter om mutskandalen inom Kriminalvården och i centrum för skandalen finns en högt uppsatt chef inom kriminalvården och en skånskt konsultföretag.

Mittnytt har tagit del av den revisionsrapport om upphandlingarna som sammanställts av Riksrevisionen och som i april överlämnades till åklagare. Mutmisstankarna rör främst oegentligheter i samband med upphandlingarna av anstalterna i Östersund, Saltvik och Haparanda.

Riksrevisionsverket rapport pekar på allvarliga brister inom kriminalvården när det gäller upphandling. Bland annat konstateras att kriminalvården fortsatte att bryta mot upphandlingsreglerna och gjorde detta trots kritik från Riksrevisionsverket redan 2006. Totalt har kriminalvården upphandlat projektledning för 260 miljoner utan upphandling. För Östersundsanstaltens del handlar det om 32 miljoner kronor som upphandlades av det skånska konsultföretaget utan att regelrätt upphandling gjordes.

Av rapporten framgår också att den utpekade chefen inom kriminalvården varit i USA på studieresor utan att kostnader eller resans ändamål redovisats.

Rapporten menar också att kriminalvårdens generaldirektör, Lars Nylén, delegerat beslut till den underlydande chefen. Han får också kritik för att ha lämnat oriktiga uppgifter till revisionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer