Hårdare regler väntas efter tivoliolycka

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli en skärpning av kontrollen av kringresande tivolin efter olyckan i Oviken i helgen där fem flickor skadades vid en olycka. Flickorna slungades ur en karusell sedan en av vagnarna på åkattraktionen lossnat.

En liknande olycka inträffade i Sundsvall 1997. Då avled en 17-årig flicka sedan hon slungats ur en attraktion som stod uppställd på

Stora Torget.

Efter den senaste olyckan diskuteras nu en skärpning av reglerna. Idag besiktigas och godkänns åkattraktionerna vid ett tillfälle per år oavsett hur många gånger karusellerna monteras upp och ned per säsong. Det är inte ovanligt att tivolin flyttar runt på 20 olika platser under

en sommar.

Swedac som är den statliga kontrollmyndigheten menar att det kan bli aktuellt att skärpa kontrollen. Som jämförelse kan nämnas att en vanlig byggkran besiktigas och godkänns varje gång den monteras upp.

– Men är en balansgång mellan kostnad och nytta. Normalt kostar det 500 kronor att besiktiga och kontrollera en åkattraktion. Skulle det göras vid varje tillfälle blir det dyrt för branschen. Alternativet är att skärpa kraven på egenkontroll och att polisen följer upp tivoliägarens egenkontroll på ett aktivare sätt, säger Jerzy Zubacek vid Swedac.

Många har vittnat om att den aktuella olyckskarusellen upplevdes som sliten. På bilderna från Oviken framgår det också tydligt att karusellen var uppställd på tomma läskedrycksbackar som bågnade under tyngden.

– Så såg det definitivt inte ut när vi gjorde besiktningen i Sundsvall i våras, då var det betydligt stabilare uppställt, säger Jörgen Backersgård vid Ångpanneföreningen.

Ångpanneföreningen är ett teknikkonsultföretag som är auktoriserade av den statliga kontrollmyndigheten Swedac att genomföra den här typen av kontroller. Den genomförs vid ett tillfälle per år – vanligen när tivolit sätts upp för första gången per säsong.

– Men förhållandena är ju olika mellan de platser tivolit monteras. Det finns risk att problem på plats löses ad hoc, säger Backergård.

Det gjordes för Viking Tivoli i Sundsvall i maj. Besiktningen gäller hela säsongen oavsett hur många gånger tivolit sätts upp. Tivoliägaren skall utöva egenkontroll på varje plats attraktionerna monteras upp. Polisen har i sin tur tillsynsansvar på varje plats tivolit sätts upp men det innebär i princip bara en kontroll att tivoliägaren har erforderliga tillstånd. Någon teknisk görs inte av polisen.

– Vi har inte den kompetensen, säger Staffan Tilling vid Rikspolisstyrelsen.

Totalt finns det 24 aktiva tivoliföretag i landet. Staffan Tilling anser att kontrollen fungerar och att branschen är seriös.

– Olyckor inträffar tyvärr. Utan att föregripa polisutredningen vill jag påstå att kontrollsystemet fungerar och att man i allmänhet gör det som är möjligt för att förebygga olyckor, säger han till Mittnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.