Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir ett nytänkande, många aha-upplevelser” – hör barnbibliotikarien Carin Carlström om vad det betyder för biblioteket i Sveg att bli hbtqi-certifierat. Foto: Maria Broberg/SVT

Härjedalen hbtqi-diplomerar sin biblioteksverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår hbtqi-diplomering av biblioteksverksamheten i Härjedalen. Förhoppningen är att de själva ska bli mer uppmärksamma på utanförskap kopplat till sexuell identitet och kunna förmedla det till besökarna.

Utbildningen ges gratis av regionen och är uppdelad i flera steg och består bland annat av två fysiska träffar och ta fram en handlingsplan.

– För att bli diplomerade så behöver 90 procent av personalen vara med på de fysiska träffarna, säger Jessica Strand, enhetschef kulturenheten. 

Mycket nytt att tänka på

Under utbildningen har de fått titta på fyra fiktiva personer som inte ingår i samhällsnormen när det gäller sexualitet och könsidentifiering.

– Utifrån det har vi fått besvara frågor. Om den här personen kommer till vår arbetsplats, är det självklart vilken toalett man ska gå till och sådana frågor. Vi har fått tänka väldigt mycket faktiskt, säger Jessica Strand.

Viktigt att regnbågsflaggan syns

De har redan identifierat åtgärder de behöver göra.

– Vi kommer redan nu se till att regnbågsflaggan blir mer synlig i våra bibliotek. Flaggan står ju för mänskliga rättigheter, alla människors lika värde och det grundar sig ju i hela bibliotekets grunduppdrag, säger Jessica Strand.

Hör mer från verksamheten om vad de tänker att den här diplomeringen ska leda till.

Vad står HBTQI för?

H & B – Homosexuella och bisexuella, man kan bli kär i samma kön eller i båda könen.

T – Trans, könsidentitet, man kan känna att man inte kan identifiera sig med det kön man tilldelas vid födseln.

Q – Queer, man kan bryta mot normer kring kön, sexualiteter och/eller relationer. Det kan vara att ha en icke-monogam person eller skaffa barn med en vän och inte en partner.

I – Intersexperson, det är medfött där könskromosomer, könskörtlar eller könsorgan är atypisk.

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.