Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har Härjedalens kommun köpt in fler djur – 200 höns som kommer att ge mellan minst 50 000 ägg per år. Hör äggproducenten Perra Jönsson, t v, och kostchef Åke Remén, om satsningen. Foto: Maria Broberg/SVT

Härjedalens kommun har köpt 200 höns – täcker hälften av äggkonsumtionen

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun har köpt 200 höns och en tupp. På ett år beräknas hönsen ge 50 000-60 000 ägg. Det täcker ungefär hälften av kommunens äggbehov.

Det är inte första gången kommunen köper djur, de har sedan tidigare kor. Men varför köper kommunen levande djur för att kunna handla lokalt?

– Det finns väldigt mycket bestämmelser med upphandlingar och upphandlingsregler. Vi har ett matavtal där vi köper livsmedel, därför köper vi levande djur för det är inte livsmedel på samma sätt. Det är ett sätt att främja lokala kök, säger Åke Remén, kostchef Härjedalens kommun.

Välmående höns

När hönsen får gå ute fritt i en stor hage på grönbete så kan de bli över två år gamla.

– Vi tror att de lever längre när de får leva på det här sättet, säger Perra Jönsson, delägare i Ägg i Byvallen.

Tidigare köpte kommunen potatis lokalt, men det finns ingen leverantör just nu som uppfyller kommunens krav.

Hör mer om hönsgården och vilket djur kommunen är sugen på att köpa in härnäst i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.