Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I maj 2021 sålde Härjedalens kommun mark till företagare som planerade att bygga en allaktivitetshall. Planer som inte blivit av. Men att köpa tillbaka marken blir för dyrt. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Härjedalens kommun sålde mark vid förskolan i Funäsdalen – för dyr att köpa tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun sålde en grusplan intill Funäsdalens förskola för 200 000 kronor för att en multihall skulle byggas på platsen. Det blev inte av och nu behövs marken för en ny förskola – men idag är priset 4 miljoner.

– Det är vi inte beredda att betala, säger kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S).

Det råder akut platsbrist på förskolan i Funäsdalen. För att lösa situationen har kommunpolitikerna i Härjedalen beslutat att projektera för en helt ny förskola, men det gäller att hitta lämplig mark först.

En riktigt dålig affär

Kommunen har varit intresserade av att köpa tillbaka den grusplan som såldes i maj 2021, men tre år senare är den för dyr. Kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander (S) medger att kommunen klantade sig när markaffären gjordes.

– Det var en markanvisningstävling som vanns och syftet var att det skulle bli en allaktivitetshall. Skulle vi köpa tillbaka den idag så är marken betydligt dyrare än så och det är vi inte beredda att betala.

Tjugo gånger dyrare, närmare bestämt – prislappen är på 4 miljoner kronor.

Vilket arbete gör kommunen för att hitta en plats att bygga förskola på?

– Just nu kan vi kan konstatera att den här platsen inte duger, så vi får titta på en alternativ lokalisering. Samtidigt pågår det ett planarbete kring skolan i Funäsdalen. Så det kan ju möjligen rymmas i det, säger Lars- Gunnar Nordlander.

Hör förskolerektorn och kommunalrådet om markförsäljjningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.