Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Vemdalen har byborna sen länge önskat sänkt hastighet. Nu får de som de vill – se i videon varför kommunen väljer att agera kring vägsituationen. Foto: Bengterik Busk/SVT

Sänkt hastighet planeras i turistorterna i Härjedalen

Publicerad

Härjedalens kommun planerar att under hösten sänka högsta tillåtna hastighet i flera turistorter i kommunen.

– Under säsong har antalet besökare ökat enormt och vi har även haft inflyttning, så trafiken har ökat och därmed också de trafikfarliga situationerna, säger Per Palage som är trafiksamordnare hos Härjedalens kommun.

I Vemdalen har man länge krävt att hastigheten ska sänkas förbi skolan. Men nu blir det en betydligt längre sträcka som får 40 km/tim som högst tillåtna hastighet: från brandstationen till utfarten mot Skalet.

Ska vara klart i oktober

På Vemdalsskalet förlängs en 50-sträcka och vid Skalpasset blir det 70 km/tim även när det inte är säsong.

I Funäsdalen planerar kommunen att sänka hastigheten till 40 km/tim på vägen som går från riksväg 84, förbi skolan och idrottsplatsen.

Om inte Trafikverket har några synpunkter så hoppas Per Palage att dessa sänkningar kan genomföras under oktober. När det gäller Lofsdalen så pågår förberedelserna där fortfarande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.