Tom Silverklo (C), ordförande i regionens Hälso-och sjukvårdsnämnd har beslutat att mer resurser ska skjutas till för vaccinbokningen. Foto: Maria Harning, SVT

Hårt tryck på vaccinbokningen – regionen förstärker för att minska oro

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på vaccinbokningen har varit hårt sedan fas 2 inleddes denna vecka. Det har varit svårt att komma fram på bokningstelefonen och därför kommer Region Jämtland Härjedalen ringa upp personer över 80 år och erbjuda tid för vaccinering.

Under onsdagsförmiddagen inkom 11 000 samtal till bokningstelefonen, 3215 av dessa var unika.

Därför byter nu regionen strategi för tidsbokning av vaccinering.

Nu kommer fler personer över 80 år bli uppringda av regionen och på så vis få en tid för vaccinering.

– I viss utsträckning rings patienter upp redan idag. Det här är ett uppdrag från politiken om att förstärka resurserna och kunna ringa upp fler. Exakt hur stor andel som kommer bli uppringda är ännu inte klart. Nu pågår ett arbete för att vi ska undvika dubbelarbete och inte ringa upp dem som redan ringt till bokningstelefonen, säger Sara Nilsson, kommunikationschef på Region Jämtland Härjedalen.

Det är mängden vaccin som styr hur många tider regionen kan erbjuda.

– Men man ska känna sig trygg i att få en tid för vaccinering även om man inte kommer fram via bokningstelefonen, säger Sara Nilsson.

Ser en risk för oro

– När det är svårt att komma fram på bokningstelefonen ser jag en risk att det skapar en oro hos våra äldre invånare. De ska känna sig trygga i att de kommer att få erbjudande om vaccin så snart det finns tillgänglig och därför har jag idag tagit ett ordförandebeslut om att förstärka bokningsförfarandet med resurser som kan ringa upp till de mest utsatta grupperna, säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Tom Silverklo (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.