Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det blir bättre om jag känner mina grannar och att det blir bra för tryggheten om man säger hej till sin granne, säger Nebahat Öztürk”- hör fler torvallabor i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

”Hej granne” och sopsortering skapar trygghet i Torvalla

Publicerad

För att skapa trygghet och gemenskap i Torvalla så anordnar den ideella föreningen ”Hej främling” aktiviteten ”Hej granne”. Och igår kväll samlades flera torvallabor för att lära känna varandra.

Det var barn, ungdomar och vuxna från Torvalla som samlades på torsdagskvällen för att lära känna varandra.

– Det finns forskning som säger att ju fler av dina grannar du kan namnet på, desto större trygghet känner du där du bor, säger Yonas Abraha, koordinator för Hej främling.

Ska bli bättre på sopsortering

På plats var också Östersunds kommun för att prata om hur man kan bli bättre på sopsortering:

– Det man har sett är att stökiga soprum och nedskräpning leder till otrygghet. Kan vi få till bättre miljö i soprummen så kommer folk att sortera bättre, säger Ida Sjölund, avfallsstrateg Östersunds kommun.

Riktar sig till alla medborgare

Det här är ett samarbete mellan Östersunds kommun, Östersundshem och Hej främling. Det gemensamma målet är att få hyresgästerna engagerade i miljövänliga beteenden och att grannarna lär känna varandra,

Torsdags kvällens samling var ett test som kommunen hoppas kunna fortsätta med i andra områden.

– Vi behöver ut till alla medborgare i Östersunds kommun så vi hoppas kunna fortsätta med den här informationskampanjen, säger Ida Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.