Personen får även stöd av en medvandrare, alltså frivilliga som vill stötta personen minst en gång i veckan. Syftet är att över tid stärka och öka hyresgästens självständighet. Foto: Sara Choghrich/SVT

Hemlösa i Östersund får chans till egen bostad

Uppdaterad
Publicerad

Försöket ”Bostad nu i Östersund” blir permanent. Hemlösa i Östersund får en chans att få ett eget hem. Det är lättare att lämna ett liv i missbruk om man har någonstans att bo än om man är hemlös – det är diakon Lena Tågefeldt övertygad om.

Sedan 2018 har Lena Tågefeldt, diakon i Östersund församling, kämpat för att ”Bostad nu i Östersund” ska bli verklighet.  Under sin tid som ansvarig för Värmestugan i Östersund blev hon övertygad om att hemlösa med missbruksproblem har större chans att lämna sitt destruktiva liv om de har ett eget hem.

– Jag kontaktade socialtjänsten som blev intresserad, säger Lena Tågestedt.

Diakon Lena Tågestedt. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Bostadsbolagen avsätter lägenheter

Så småningom hängde bostadsbolagen Östersundshem, Rikshem och Riksbyggen på. Fem lägenheter avsattes till hemlösa som hade problem med att få en egen lägenhet. 2020 inleddes försöket ”Bostad nu i Östersund”.

Tanken är att de som haft sitt boende på Björkebo, kommunens tillfälliga boende för personer med missbruksproblem, ska få en chans att komma vidare.

– När det väl är dags att hitta en bostad möter de misstro och har svårt att komma in i bostadsmarknaden, säger Veronica Haase, enhetschef på Björkebo.

Behandlingshemmet Björkebo har hjälp människor ur missbruk under 10 års tid men har inte lyckats få något förtroende från fastighetsbolag. Foto: Sara Choghrich/SVT.

Hör ”Jocke” i klippet ovan som berättar om sitt liv som hemlös innan han fick en bostad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.