Protester mot husen bakom stationen

”Bygg inte bort den unika fjällutsikten”

Uppdaterad
Publicerad

En skylt har kommit upp vid Österängsparken i Östersund. Ove Hemmendorff och Harry Westermark vill visa Östersundarna hur höga husen som planeras bakom stationen blir.

Kulturhistorikern Ove Hemmendorff och arkitekten Harry Westermark står vid skylten med bilder på hur de tänkta husen i bostadsområdet Storsjöstrand ska byggas. Ritningen av Sweco visar konturer av husen, men det räcker inte menar Ove Hemmendorff. De har nu fyllt i konturerna för att tydliggöra hur höga husen blir. Karl-Erik Johansson kommer förbi och tittar intresserat.

– Jag har åkt förbi här sen 1973 och njutit av utsikten säger Karl-Erik Johansson. Det här är ju Östersund och ska inte förstöra

Konturerna är ifyllda för att visa höjden på husen

– Två städer i landet har fjällutsikt – Kiruna och Östersund, säger Ove Hemmendorff. Vi måste förstå värdet av det. Ska man kliva av tåget och mötas av ett högt hus – en vägg – i stället för denna utsikt?

De poängterar att de inte är emot att det byggs längs Storsjöstråket. Det är alla östersundares utsikt de värnar om.

– Det är bra att det byggs ett bostadsområde , men just området med denna vy bör hållas öppet, säger Harry Westermark.

De tror inte att det är för sent  att göra en ny plan.

– Det kan vara att den nya majoriteten tar till sig detta, säger Ove Hemmendorff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.