Enligt IVO-anmälan har den misstänkte på olika sett vidrört vårdtagarens könsorgan vid flertal tillfällen. Foto: SVT

Hemtjänstanställd misstänks för sexuellt ofredande i Krokoms kommun

Publicerad

Den anställde ska enligt IVO-anmälan på olika sett vidrört vårdtagarens könsorgan vid flertal tillfällen. Utredning av händelserna dröjde på grund av frånvarande chef.

Händelsen uppdagades i slutet av 2023, när medarbetare på hemtjänsten samtalade under ett arbetspass om vad vårdtagare berättat.

Det visade sig att två av vårdtagarna hade liknande upplevelser, att de på olika sätt blivit tafsade på könsorganet av en anställd hos hemtjänsten.

Personalen konstaterade att ingen chef hade blivit informerad om berättelserna, och gjorde det direkt efter samtalet. Enhetschefen som mottog informationen hade nyligen tillträtt, och var då inte chef när händelserna ska ägt rum.

Enligt anmälan ansågs den tidigare chefen vara otillgänglig av arbetsgruppen, och det anges bland annat som anledning till varför ingen sagt något förrän i slutet av året.

Den misstänkte jobbade för hemtjänsten under delar av förra året och är ej längre i tjänst. Enligt Lex Sarah-anmälan har en rad åtgärder vidtagits på den aktuella arbetsplatsen, bland annat ska personalen fått mer utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.