Hemvärnet i Jämtland hoppas på fler kvinnliga sökande: ”Vill bli fler”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ovanligt många som söker sig till Hemvärnet enligt Jan Näsvall, bataljonsförvaltare inom Jämtland Härjedalens hemvärn. En förhoppning nu är att fler som har en annan bakgrund än militär att ansöka till att bli frivilligsoldat. Och att fler kvinnor söker in.

– Vi behöver blir fler och särskilt inom specialistbefattningar. Då finns så många möjligheter i och med det breda spektrat, säger Paulina Selling som är chef för ledningspluton.

Det kan handla om lastbilschaufförer, hundförare och signalister. Efter att Hemvärnet fått mer pengar att röra sig med i och med det nya försvarsbeslutet kommer man även att få en drönare till materielbeståndet. I och med det uppstår ett nytt behov i formen av drönarpiloter.

13 procent kvinnor

I dag är det ungefär 13 procent kvinnor i Hemvärnet. En siffra som man ser ett behov av att ändra på.

– Vi har precis kommit igång med att kvinnor kan söka och att det är en naturlig del av ansökningsunderlaget, säger Paulina Selling, som ändå tror att man på sikt kommer komma ikapp.

I inslaget berättar två erfarna frivilligsoldater om varför de ställer upp, och hur de ser på Hemvärnets utveckling de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.