Hunden Hera och matte Maria Boström vill få godkända som lavinräddare.

Lavinhundar tränar i jämtländska Bydalen

Uppdaterad
Publicerad

Vid den här tiden på året brukar fjällräddarna samlas i Bydalsfjällen för att träna sina hundar. Vi var med när nybörjaren Hera slipade formen i vad som måste anses som ett osedvanligt realistiskt väder.

Det var 15 sekundmeter och ymnigt snöande när hundar från Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och Norge gav sig ut på fjället. Vädret låg alltså någonstans i intervallet mellan Barnen från Frostmofjällen och Karolinernas dödsmarsch mot Handöl.

Fjällräddare och civila

Deltar den här veckan gör både polisens fjällräddare och de civila, frivilliga. Maria Boström är rekryt i civila fjällräddningen. Samma sak gäller för hennes snart tvååriga labrador Hera. De tränar ihop för att tillsammans kunna avlägga prov för att bli fullvärdiga fjällräddare.

– Hera ser det här som världens roligaste lek och hon har energi till att söka väldigt länge, berättar Maria.

Nedgrävda figuranter

En figurant ligger alltså nedgrävd någonstans utmed en fjällsluttning. Ovidkommande personer har placerats ut över området för att fungera som störande moment, men Hera rusar direkt mot den nedgrävda figuranten, där hon dyker ned i snön.

– Hon går från klarhet till klarhet och nu är det inte långt kvar tills Hera är mogen för slutprovet, konstaterar chefen för polisens hundförare, Jörgen Modin.

Och samma sak gäller för Maria. Snart kan båda två dra ut på skarpa larm.

Men hur känns det att komma med en labrador bland polisens mer macho schäfrar?

– Va! En labbe är väl macho så att det räcker ...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.