Het debatt om alkohol i Björkbackaparken Foto: SVT

Het debatt om alkohol i Björkbackaparken

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår ett vansinne, säger Kjell Andersson som driver Café Björkbacka. Vi följer lagen, menar politikerna

Solen flödar och flera barnfamiiljer håller till i lekparken. En bit bort sitter sällskap och fikar bakom en låg häck. Än så länge har Kjell Andersson ett tillfälligt tillstånd – ett interimistiskt tillstånd av förvaltningsrätten. Man  får servera alkohol i väntan på dem.

Anser att de gjort allt

När majoriteten i socialnämnden sa nej så överklagade Kjell Andersson beslutet till förvaltningsrätten och där ligger alltså ärendet nu.

– Vi har gjort allt rätt, säger Kjell Andersson. Vi har betalat in 13 000 kronor och gått kurser i alkoholhantering. Så sa politikerna plötsligt nej.

Kjell Andersson hade inte en tanke på att det skulle bli något problem när det gäller ett café som har öppet 11-16.

– Idag kan man dricka alkohol i hela parken, men inte hos mig under ordnade for mer, säger Kjell Andersson.  Hur tänker man när det gäller Jamtli och andra ställen? Och snart ska väl Thomee söka tillstånd, hur  gör man då?

Majoriteten i nämnden är benhård

Susanne Persson (S) sitter med i socialnämnden. Hon svarar tveklöst.

– Vi hänvisar till ett beslut i fullmäktige som enhälligt 2013 som bygger på alkohollagen. Barnperspektivet och folkhälsan ska var överstående det näringspolitiska.

Susanne Persson påpekar även att kommunen ska värna mötesplatser som är alkohol och drogfria.

–  Godkänner vi ett alkoholtillstånd så uppmuntrar vi till att dricka alkohol i parken.

Centerpartiet och Moderaterna i nämnden ville godkänna ett alkoholtillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.