Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bengterik Busk/SVT

Eleverna i Sveg flyttas till Ytterhogdal och Lillhärdal

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir byskolorna i Ytterhogdal och Lillhärdal som får husera högstadieeleverna från Södra skolan i Sveg de första veckorna på höstterminen.

– De är jättevälkomna, säger Kattis Brundin som är rektor för både Centralskolan i Ytterhogdal och Furulundsskolan i Lillhärdal.

Nästan 180 elever

Det rör sig om nästan 180 högstadieelever och deras lärare som ska delas upp mellan de båda byskolorna, där man idag har elever från förskoleklass till och med sexan. Sjuorna och åttorna ska gå i Lillhärdal och niorna i Ytterhogdal.

Lillhärdal har bara 20 ”egna elever” och lärarna där gick därför ut på sociala medier och annonserade efter fler elever för ett tag sedan. Nu får de 120 högstadielever under några veckor.

Centralskolan i Ytterhogdal Foto: Bengterik Busk/SVT

”Ska bli så kul”

– Det ska bli så kul, det kommer att bli liv och rörelse här på skolan, säger läraren Therese Jonsson.

Från Sveg är det tre mil till Lillhärdal och fyra och en halv mil till Ytterhogdal.

– Det är de avstånden vi har här i kommunen, säger Kattis Brundin.

Gymnasieeleverna kvar i Sveg

De 200 eleverna på gymnasiet blir kvar i Sveg, de kommer att ha sin undervisning främst i Folkets hus och i idrottshallen, säger skolchefen Tina Svensson Hammargård i ett pressmeddelande.

Vid förra veckans oväder fick Södra skolan omfattande fuktskador och stängdes då tills vidare. Även innan ovädret var det stora problem med skollokalerna, en del utrymmen var redan utdömda och stängda för undervisning.

Furulundsskolan i Lillhärdal Foto: Bengterik Busk/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.