Hockeyspelande tjejer i Nordiska ungdomsspelen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har det varit Nordiska ungdomsspelen i Östersund. Och för första gången arrangerades en hockeyturnering för tjejer. Elsa Karlsson spelar i ÖIK och hon tyckte det var roligt att vara med.

Årets ungdomsspel har bland annat bjudit på längskidåkning, slalom och konståkning. Men nytt för i år är att det även har varit hockey för tjejer. I Ishallen i Nälden mötte två lag, ÖIK och Timrå, varandra.

– Det var två lag från Norge också som var anmälda men det blev något strul så de kunde tyvärr inte komma, säger Micke Jansson som är tränare i ÖIK.

ÖIK, Östersunds IK, har 14 tjejer i laget. De är mellan 8 och 13 år gamla. Elsa Karlsson är en av dom. Hon tycker det är bra att ungdomspelen ordnar en cup för hockeyspelande tjejer. Nu hoppas hon att det ordnas någon fler cup framöver och att fler lag anmäler sig då.

Tycker fler borde testa

Hur kan man locka fler tjejer att börja spela hockey?

– Det är alltid bra att testa. Jag tyckte också att det var lite svårt från början. Hockey tänkte jag bara var för killar men när jag väl testade och spelade med tjejerna så var det jätteroligt, säger hon.

Är det mycket utrustning som man behöver?

– Ja, men det finns att låna på vissa ställen. Jag lånade i början men eftersom jag tyckte att det var så kul så köpte vi grejer.

I klippet ovan kan du höra Elsa berätta hur det gått i helgen för ÖIK, och vad hennes långsiktiga mål är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.