Högt blodvärde inget bevis på fusk

Uppdaterad
Publicerad

Bloddopning inom skidsporten har ju skapat en strid efter SVTs Uppdrag Granskning. Men blodvärden kan variera mer än man tror, det visar forskning på Mittuniversitetet.

Idag ligger gränsen för en skidåkare att få starta en tävling på 170 i blodvärde. Men naturliga variationer när det gäller blodvärdet är vanligare än man tror. Och det kan också förändras fort, det visar forskningen på Mittuniversitetet i Östersund.

– Vi studerar hur blodvärden reagerar naturligt. Hos dykare och klättrare kan ett blodvärde på 170 g/l vara ganska vanligt, säger Erika Schagatay, professor i zoofysiologi på Mittuniversitetet i Östersund.

Mjälten

Forskningen handlar om mjältens funktion, och den är viktigare än man hittills trott. Förmågan att förändra blodvärdet beror dels på storleken på mjälten, dels på dess förmåga till kontraktion för att snabbt pumpa ut röda blodkroppar som syresätter kroppen.

Erika åker snart till Himalaya för att studera hur snabbt mjälten tränas upp, det vill säga hur fort den reagerar på den syrefattiga atmosfären på höga höjder. Tidigare har man tittat på blodvärdet före och efter bestigningen av Mount Everest, men nu ska man studera mer kontinuerligt vad som händer.

Gränsvärden

Hon vill inte kommentera fusket inom skidsporten, men tror att det kan vara svårt att peka ut enskilda individer. Det är också svårt att sätta gränsvärden.

– Jag tror att man måste ta hänsyn till de här snabba regleringarna också när man uttfärdar blodpass till idrottsmän. Man måste se vilka som har en väldigt stark reaktion, som ju också är träningsbar, säger Schagatay.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.