Många katter hittas ensamma ute: ”Dom fryser ihjäl”

Publicerad

Djurskyddet Jämtland får in runt 150 katter om året som blivit övergivna, kommit bort eller vanvårdas.
Just nu är trycket extra högt och flera hittekatter får tillfälligt bo hos volontärer.

Djurskyddet Jämtland bedriver kattpensionat och katthem sen 2012. Det är en av två föreningar i länet där hittekatter tas om hand. Just nu bor 40-50 katter där och lokalen är för liten för att ta emot fler.

Varför är det så högt tryck just nu?

– Det brukar egentligen vara högt tryck på sommaren eftersom kattungarna föds och det blir många honor med ungar. Men i år verkar det som att katterna har löpt och blivit dräktiga senare. Så alla kattungar vi trodde vi skulle få in i somras har vi fått nu istället, berättar volontären Johanna Hägg som försöker göra plats för de 15 katter som är på väg in.

Problem att ägare inte kastrerar

Hon har jobbat med hemlösa och vanvårdade katter ideellt i tio år. Problemet med att katter blir hemlösa bottnar ofta i att folk inte kastrerar sina katter, menar hon: 

–  De sticker iväg när de blir könsmogna och så får dem ungar, sen växer de ungarna upp utan ägare. Det går ganska fort.

Det är länsstyrelsen och polisen som kontaktar katthemmet när de får in anmälningar om hemlösa eller vanvårdade katter som hittas i länet.

Johanna Hägg uppmanar alla kattägare att kastrera, märka och registrera sin katt för att minska problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer